Menuts

  • Sessió 1: 15 d’octubre

El dissabte 15 d’octubre va tenir lloc la primera sessió dels Menuts de la història de l’Escola Catalana de Londres. Els Menuts van gaudir d’un munt de sorpreses durant la classe i ho van fer acompanyats per les seves famílies i un munt d’amistats noves en un espai o compartir una llengua i cultura.

Vàrem iniciar la sessió amb una cançó de benvinguda, pensada per trencar el gel i per desitjar-se una bona tarda. La cançó de benvinguda s’anomena “Olelé” i és provinent del Congo, la peça utilitzada és un arranjament fet per l’Anna Català i l’Helena Cabo (projecte Cantem en família). L’Olelé marcarà l’inici de cada sessió dels Menuts, establint una rutina i un warm up, tot proposant el repte d’aprendre’s la cançó i el ball.

Tot seguit, els Menuts vam descobrir una bossa oceànica molt misteriosa… a dins s’amagava un personatge molt especial, però estava dormint… calia desperta-lo! Els infants i les seves famílies van sacsejar i donar cops a la bossa ben fort tot dient: “Desperta!”. Després de diversos intents sense resultats més que un quants roncs… van aconseguir despertar l’animaló amagat! Es tractava de la medusa Madu! La Madu va saltar fora de la bossa oceànica i va començar a saludar a tothom tot fent-nos carícies i pessigolles amb els seus tentacles. La Madu es una medusa provinent de l’oceà, és molt simpàtica i és de les que no pica! La Madu ens acompanyarà a cada sessió i ens portarà mil i una aventures.

Després de saludar-nos, la Madu va ensenyar-nos un munt de fotografies que havia trobat i resulta que els que de les fotografies érem nosaltres, els Menuts! Vam ajudar a la Madu a descobrir qui era qui, reconeixent la nostra fotografia i descobrint els nostres noms escrits. Vam descobrir qui érem els Menuts del grup, un petit pas a sentir la pertinença de grup.

Tot seguit, la Madu ens va llegir el seu conte anomenat “Bombolles”. El conte va posar a prova la nostra escolta i participació activa, tot reptant-nos a dir paraules claus del conte i a representar aquests mots a través d’accions. Tothom va implicar-se molt i fins i tot vam tenir la germana gran d’un dels Menuts donant-nos un cop de mà, gràcies! Un cop acabat el conte, la Madu ens va sorprendre amb forta onada de bombolles, semblava que haguessin sortit de dins el conte!
A continuació, la Madu ens va proposar mostrar la nostra faceta artística/plàstica (i la de les nostres famílies!) tot creant una Medusa. Vam triar el color de cartolina que és ens va agradar, vam estampar-hi la mà amb pintura i finalment vam enganxar-hi tires de paper de seda a mode de tentacles. Alguns ho vam fer gairebé sols, alguns amb molta ajuda dels nostres pares i altres vam necessitar una estona a atrevint-nos a tocar la pintura. Això sí, tots vam acabar embrutant-nos i gaudint d’una estona d’experimentació. Repte superat!

Després de la manualitat, vam tornar tots a la zona de la catifa per rebre una nova sorpresa per part de la Madu. D’una bossa van sortir tres de fruits/vegetals de tardor molt representatius, castanyes, moniatos i una carbassa. Vam fer uns minuts d’experimentació, dient-ne els noms, observant els colors, les formes i les mides, explorant la textura, tot olorant i tocant. La Madu ens va explicar que érem a la tardor i que aviat celebraríem la festa de la Castanyada a l’escola.

Com a dinàmica de tancament, vam disposar-nos a dir adéu a la Madu tot acompanyant-la de nou a casa seva, l’oceà. Vam reunir-nos to a l’oceà de l’aula, un espai marí amb tons blaus i brillantors, plena d’imatge d’animals oceànics, una mica fosc, però a l’hora amb llums d’animals marins de les més grans profunditats. Vam explorar el nostres sentit de l’oïda, escoltant sons marins, de la vista, explorant el nostre voltant i exposant-nos a contrastos de llums i també el tacte, sentint les ones quan ens passaven per sobre (fulards de colors). Una immersió de relaxació per dir adéu a la nostra Madu. Per acabar, vam cantar la cançó “Les petites Medusetes”, una adaptació inspirada en la cançó “Les petites formiguetes” de la Pataqueta.

  • Sessió 2: 26 de novembre

Avui els Menuts hem fet la segona sessió del curs. Quines ganes teníem de retrobar-nos! La medusa Madu ens ha visitat de nou i ens ha portat un munt de sorpreses nadalenques. 

Hem iniciat la sessió fent la nostra rutina d’entrada, primer ens hem buscat entre les fotografies i després hem escalfat motors tot cantant i ballant la nostra cançó de bona tarda, l’Olelé. Llavors hem despertat la Madu, que encara estava fent la seva migdiada i quan ha sortit de la seva bossa oceànica ens ha sorprès lluint un barret de pare Noel!

La Madu ens ha portat un conte del Tió de Nadal i ens l’ha explicat utilitzant unes titelles i amb imatges d’objectes i escenes clau en el conte. En una escena del conte hem tingut l’oportunitat de cantar la cançó del caga Tió, el Nadal s’apropa així que hem de començar a practicar! Un cop explicat el conte, la Madu ens ha proposat crear el nostre primer mini Tió amb l’ajuda de les nostres famílies, ens han sortit uns tions ben eixerits!

Després de fer la manualitat, hem fet una descoberta sobre la festivitat del Nadal tot explorant el racó nadalenc creat a l’aula. Amb un fons de llar de foc, hem pogut decorar un arbre de Nadal de feltre i explorar les capses del tresor les quals contenien elements nadalencs amb diverses formes, colors i textures.

Per acabar la sessió, hem fet la nostra rutina de tancament tot dient adéu a la Madu i acompanyant-la de tornada a casa seva, l’oceà. Abans de marxar hem cantat la cançó de “Les petites medusetes”.